Wat ons als toekomstige bewoners bindt is de wens een woongemeenschap te realiseren waar je zoals vroeger ‘op een dorp’ woont en waar je elkaar kent.
Waar mensen voor elkaar klaar staan als het nodig is en waar het vooral ook gezellig is. In zo’n omgeving is het goed wonen.
De woningen zijn bedoeld voor de groep die wat kleiner wil gaan wonen, met een bewuste keuze voor hun woontoekomst. Ook de inrichting van de slaapkamer en badkamer op de begane grond geeft de mogelijkheid dat je huis langer je thuis kan blijven.
We zijn ervan doordrongen dat we het zelf zijn die een goede sociale omgeving creëren. Daarop moeten we niet wachten, daar kunnen we zelf actief aan bijdragen om dit te verwezenlijken.
Positief is dat Onderzoek aantoont dat het samen met elkaar in een CPO bouwen een uitstekende start is voor het opbouwen van een gezonde sociale cohesie. Deze cohesie is later voordelig in een vergrijzende samenleving.
Het Erf
vormt het centrale uitgangspunt waarop de huizen gesitueerd zijn. Het heeft de typisch Brabantse driehoekige hoofdvorm.
De woningen hebben de voordeur aan de kant van het erf, zodat je direct toegang hebt tot het gemeenschappelijke erf. De (kleine) tuinen liggen aan de achterkant van de woning waardoor er ook privacy is. Daarnaast is op Boserf gekozen voor een open erfbebouwing met veel doorzicht tussen de gebouwen in. Dat zorgt ervoor dat het erf makkelijk toegankelijk is. Er zal veel aandacht zijn voor de erfafscheidingen: laag waar mogelijk en natuurlijk vormgegeven. Zo lopen de privé tuinen op een prettige manier over in het gezamenlijke erf, maar hebben de bewoners wel privacy in de eigen tuin.
Ook worden er al contacten gelegd met bewoners van aangrenzende wijken: plannen worden onderling gepresenteerd en er wordt waar mogelijk rekening gehouden met wensen van de buren voor bv de invulling van het voedselbos.
Ontmoetingsruimte
Wij willen een erf voor gezamenlijk gebruik met een gemeenschappelijke ontmoetingsruimte. Een plek waar je elkaar kunt ontmoeten op een spontane en natuurlijke manier. Aan het erf komt op een centrale plek een gezamenlijk gebouw, laagdrempelig toegankelijk voor de erfbewoners en op gezette tijden ook voor mensen ‘van buitenaf’.
In ieder geval komt er een multifunctionele gemeenschappelijke ruimte.
(indicatie G op de plattegrond)
Deze gaat gebruikt worden als ontmoetingsruimte voor de bewoners, voor vergaderingen, koffie-uurtje, familiefeestjes, tuinoverleg, lentefeest, oogstfeest….en vul maar in. Maar daarnaast kan het ook een ruimte worden voor bewoners die onderling cursussen, workshops en lezingen willen organiseren. Misschien een mooie gelegenheid om die leuke of interessante vaardigheid van jou in de vorm van een cursus aan de medebewoners in de wereld te gaan zetten? De plek is er!
De definitieve invulling van de gemeenschappelijke ruimte is verder nog niet vastgelegd en zal in gezamenlijk overleg tot stand gaan komen. Er bestaat ook al belangstelling om een gemeenschappelijke klusruimte te realiseren, een fietsenstalling en een opbergruimte voor tuingereedschap.
De bedoeling is in ieder geval om de ontmoetingsruimte en het erf tot een levendige ontmoetingsplek te maken! En delen is daarbij het sleutelwoord.
Wat zeker ook bij zal gaan dragen aan een fijn leefklimaat is de gezamenlijke moestuin (Groen) en het onderhoud van het erf. Want samen zo’n project gaan dragen, schept zeker een band.
Terug naar home page: Boserf